24 January, 2011

Percayakan Daku


 Hari nie aq nak share cked pasal kepercayaan cinta. Aq sbg seorang perempuan yg serbe kekurangan ini nak menegakkan isu percaya 100% about love. Huhu.
Aq tergerak hati nak story pasal nie cuz kawan aq skin, ain, myra & wada pernah alami perkara tu. Malah aq sendiri jugak pernah alaminya pada suatu ketika dahulu.
Mungkin jangal bagi usia aq ni nak pangil benda itu cinta sbb cinta utk org yg da besa. Huhu. Remaja mcm aq ni pangil syg kod. Hoho.
Cinta tu mungkin satu perasaan yg sgt bermakna. Layak ke usia mcm aq sekarang nie dipangil ' CINTA '? yang aq tahu sebagai seorang perempuan tak mungkin kita akan meletakkan 100% kepercayaan kita kepada seorang manusia yg berjantinakan lelaki.
sekali pun lelaki itu syg kepada kita, tetap mustahil bg aq untuk percayakannya melainkan satu perhubungan itu suci dari ikatan perkahwinan barulah ' I JUMP, U JUMP ' :)
Bukan kita tak nk percayakan mereka, tp manusia berjantinakan lelaki sekarang ini lebih banyak menjatuhkan maruah seorang gadis. Bukankah sepatutnya manusia berjantinakan lelaki perlu menjaga perempuan dan melindungi insan berjantinakan perempuan ini ??
Lelaki disyaratkan melindungi wanita, hindari kekerasan. Dalam institusi perkahwinan, lelaki ialah ketua keluarga sesuai dengan fitrah kejadiannya yang lebih gagah dan beberapa kelebihan lain berbanding wanita. Tanggungjawab lelaki sebagai ketua (pemimpin) kepada perempuan ditegaskan oleh Allah melalui firman-Nya bermaksud:
"Lelaki ialah pemimpin bagi perempuan oleh kerana Allah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (perempuan), dan kerana lelaki selepas menafkahkan sebahagian daripada harta mereka." (Surah an-Nisa, ayat 34)

Tapi kenapa manusia berjantinakan lelaki sekarang membuli wanita? Menjadikan wanita sebagai bahan mainan??

No comments:

Post a Comment