06 May, 2011

Brownies

Assalamualaikum.Hari ni abin nak share kek brownie kacang. Memang sedap. Abin dah try :)

Bahan-bahan.
190gm mentega/marjerin
190gm coklat masakan
200gm gula kastor
130gm kacang walnut/ gajus atau badam yang telah di bakar
3 biji telur gred A
1 sudu esen vanila
Diayak (A)
125gm tepung gandum
½ the serbuk penaik

cara membuatnya :-
1. Griskan acuan empat segi berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 108°C.
2. Mentega dan coklat masakan disatukan dalam periuk. Cairkan secara double-boiler. Sejukan.
3. Pukul telur, gula kastordan esen vanillahingga kembang dan gebu.
4. tuangkanlarutan coklat tadi kedalam adunan telur sambuil digaul hinggarata.
5. Masukan kacang walnut dan akhir sekali bahan (A). Gaul perlahan dengan senduk kayu hingga sebati.
6.Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment