07 May, 2011

Tart Telur


Assalamualaikum. Abin nak share sikit buat tart telur nie. 


bahan utk crust :
2 cawan tepung gandum  
1/4 cawan gula halus  
1/2 teaspoon baking powder  
1/4 teaspoon garam 
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2) 
2 biji telur 

bahan utk filling : 
4 biji telur  
1 cawan gula halus 
1 cawan air  
1 tbs tapung kastard  
½ tsp vanilla essence

Cara-cara
  1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
  8.    
    p/s: Macam abin, abin tak buat crust. Abin beli siap kat kedai kek macam nie. 

No comments:

Post a Comment